2014 är till ända, låt oss se vad 2015 har i sitt sköte.

Jag har jobbat på Teknikens Värld sedan 2006, att tiden går fort är väl inget nytt för någon. Det känns ändå som att det var väldigt länge sedan jag var en nyutexaminerad bildjournalist från Nordens Fotoskola, som för övrigt är en grym skola. Jag hade tur och blev draftad av en mycket rutinerad fotograf i branschen, det hela skedde under en resa till Sydafrika av alla ställen där vi träffades genom en gemensam vän. Jag vill minnas att det var en och annan öl inblandad. Men direktörn, som han senare började kalla sig, tog mig ändå under sina vingar och gav mig handfast vägledning och lånade ut dyr utrustning med mera, och det var bara början. Men framför allt så gav han mig ett enormt stort spelrum där jag fick agera under parollen frihet under eget ansvar. Tack för allt direktör Marcus Engström!

Man kan väl ändå säga att jag var en riktig gröngöling innan jag började min karriär som fotograf, jag hade varken körkort eller någon ”värstingkamerautrustning” att tala om, och det här med att fotografera bilar/motorsport var inget jag hade pysslat med tidigare. Jag var inte ens speciellt intresserad av bilar ska tilläggas, men jag kastade mig rakt in i hetluften kan man säga.

Sen dess har jag minst sagt fått se världen ur nya perspektiv. Jag och mina kameror har rest över halva världen och jag har fått se många saker som jag förmodligen aldrig skulle ha fått göra i annat fall. Kameran gör att man, åtminstone i min genre, får tillträde till saker som kanske inte är tillgängliga för andra. Jag har under åtta år jobbat med både Canon och Nikon och jag är ingen egentlig märkesförespråkare utan vill mest jobba med de verktyg som gör det enklare för mig i min yrkesroll.

Ibland händer det att jag ser mina gamla bilder och det är rätt kul att se utvecklingen. Jag är en sån som till och med tycker att bilder från förra året kan kännas gamla. Det är ett sundhetstecken i mina ögon, känslan att man är på väg framåt och att det fortfarande finns utrymme att utvecklas.

I år har jag fotograferat säkert 100 bilar, 100 människor samt massor av produkter av alla möjliga olika slag. Jag har rest många mil bakom och bredvid ratten kors och tvärs genom Europa på en del galna och andra lite mindre galna upptåg. Att vara fotograf på en redaktion innebär inte bara att knäppa kort, förutom att då och då hämta en kopp java till chefen, ofta får man också bidra med korrekturläsning när man är stationerad på redaktionen. Hur många sidor jag har korrläst i år i någon av alla våra publikationer har jag inte en susning om, men det är många. Det kanske kan tyckas vara tråkigt, men det är oerhört bra för ens eget språkbruk, förutom att man får chansen att skruva till en och annan bildtext ibland. Att förnedra skribenten ingår i jobbet. 😉

Nu tänkte jag övergå till att visa lite bilder från året, det här är som ni säkert förstår endast en del av allt material som jag har producerat, och det är inte heller allt som är publicerat. Lite av godbitarna så att säga.

 

pl_ac_coupe_078_copy.jpgpl_can_am_045_copy.jpgpl_citroen_c4_aircross_015_copy.jpgpl_cklass_test_001_copy.jpgpl_datsun_240z_006_copy.jpgpl_datsun_240z_061_copy.jpgpl_duell_clio_rs_024_copy.jpgpl_duell_mini_vs_aygo_007_copy.jpgpl_ferrari_dino_040 copy.jpgpl_ferrari_dino_067_copy.jpgpl_golf_gls_014_copy.jpgpl_mclaren_650s_034_small.jpgpl_mclaren_650s_040_small.jpgpl_rallyporsche_051_copy.jpgpl_tema_001_copy.jpgpl_test_4x4_002_copy.jpgpl_trackday_guadix_015 copy.jpgpl_trackday_guadix_027_copy.jpg

 

Gott nytt gott folk, vi ses på andra sidan!

/Patrik

This entry was posted in Gamla bilar, Inspiration, Nya bilar, Racing, Reportage, Test and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .